top of page
LF-gevel-rubannerie.jpg

HET PROJECT

Het Lintfabriek was een vrijhaven van alternatieve jongerencultuur in de rand van Antwerpen (Kontich), een internationaal kruispunt voor alternatieve muziek en een broeihaard van talent. Op enkele luttele vierkante meters kregen jongeren de vrijheid en de macht om er een eigen(wijze) werking op te zetten. Dat was niet alleen visionair, maar ook moedig van een dorp in de rand.

Enkele enthousiastelingen met een sterke band met het jeugdhuis gingen aan de slag om het archief van Het Lintfabriek te ordenen, informatie en anekdotes te verzamelen en de historiek scherp te stellen. In de marge groeide ook de interesse van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten, Het Bos en Trix om dit verhaal mee te ondersteunen. De verschillende lagen in dit verhaal maken het boek uniek: de lokale vrijhaven, de internationale uitstraling, de kunstenaars die er hun plek vonden, …

Huizen als Het Bos en Trix zijn soms zelf vanuit een vrijhaven ontstaan, maar zijn ondertussen doorgegroeid in hun verhaal. Het herinnert hen wel aan de noodzaak van zulke vrijhavens in de stad. Havens waar jongeren werkelijk macht krijgen. Bovendien zijn beide huizen elk vanuit hun eigen specifieke historiek op de één of andere manier ook verbonden met de geschiedenis van Het Lintfabriek.

EEN GELAAGD VERHAAL

5D7A3675.jpg

Aan de hand van interviews en uniek fotomateriaal wordt het verhaal verteld van verschillende generaties jongeren die telkens opnieuw Het Lintfabriek tot een magische plek transformeerden. Tegelijk is het boek ook een onderzoek naar wat vrijhavens kunnen betekenen in de 21ste eeuw. Het boek is meer dan een historische benadering. Het is ook een pleidooi voor nieuwe vrijhavens in de stad. Een handboek voor zij die ruimte willen claimen.

WIE?

Nico Dockx* bewaakte als externe procesbegeleider de voortgang en de gelaagdheid van het project. Wim De Beuckelaer verzorgde de eindredactie en voor de vormgeving is een samenwerking aangegaan met Ersi Varveri. Naast interviews met enkele sleutelfiguren als Peter Daems, Ronny Lambert, Katrijn Sermeus, Steven van Crombruggen en An Blommaert, heel veel uniek beeldmateriaal en een historiek door Eric Bouwens, zijn er ook bijdragen van o.a. Jeroen Olyslaegers, Louis Volont, Kurt Overbergh, Herbert Struyf en Raphael Pirenne.

De eerste 250 exemplaren kregen een unieke cover van Dennis Tyfus (een gezeefdrukte affiche). Het boek is uitgegeven bij Stockmans Art Books.

De Koninklijke Academie voor Schone Kunsten, Het Bos, Trix en Stockmans ondersteunden, financierden, begeleidden en motiveerden.

* Nico Dockx (beeldend kunstenaar) woont en werkt in Antwerpen. Hij vertrekt vanuit een fundamentele belangstelling voor archieven en structurele processen zoals data, herinneringen, informatie, distributie en management. Hij is ook onderzoeker aan de Koninklijke Academie van Schone Kunsten Antwerpen.

LF-Logo-2000px.png

LINTFABRIEK
ARCHIEVEN
1982—2007

bottom of page